[...] zbilansowana dieta, która dodatkowo uzupełniana jest celnie dobraną suplementacją, pozwala na zdobycie znacznej przewagi, w porównaniu do osób nie trzymających diety. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? Skąd sportowcy czerpią białka? Jakie jest zastosowanie odżywki białkowej? Odżywka białkowa a budowa masy mięśniowej Czy WPC nadaje się [...]
[...] eliminacji glutenu, ale wiąże się to z ograniczeniem kalorycznym, a nie magicznym działaniem glutenu. Osoby, które cierpią na celiakię, są zmuszone do eliminacji tego białka, natomiast osoby, u których podejrzewa się nietolerancję, powinny zgłosić się do lekarza, celem pogłębienia diagnozy. Symptomy, jakie daje spożywanie glutenu, można [...]
[...] ma szansę. W niedawnym filmie przesłanym na swój kanał YouTube Buendia pokazał jak wygląda jego obecna dieta, której kaloryczność wynosi ok. 6000 kalorii. Posiłek 1 – 63 g białka, 131 g węglowodanów, 22 g tłuszczu 70 g płatków owsianych 120 g truskawek kodiak cakes 2 jajka 280 g białek jaj Posiłek 2 – 61 g białka, 120 g węglowodanów 200 g [...]
[...] że spożycie od 6 do 12 jaj na tydzień nie miało wpływu na stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu, cholesterolu LDL, triglicerydów, glukozy na czczo, insuliny lub białka C-reaktywnego w żadnym z badań. Wzrost stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) po spożyciu jaj obserwowano natomiast w 4 badaniach, co uznać należy za efekt [...]
[...] jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] ekstraktem zielonej herbaty. Fasola i ciecierzyca Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę kidney, fasolę jaś, ciecierzycę, soczewicę. Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka i dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są niezwykle sycące. Zjadając szklankę ugotowanej [...]
[...] ilości tłuszczów występuje więcej cukrów, niż w ich tradycyjnych odpowiednikach. Masło orzechowe Oprócz zdrowych tłuszczów masło orzechowe zawiera również pewne ilość białka i błonnika. W 20 g masła orzechowego znajdują się około 3 g białka i blisko 2 g błonnika. Badanie przeprowadzone przez Harvard School of Public Health wykazało, że [...]
Czas diety redukcyjnej tradycyjnie kojarzony jest nie tylko z zaciskaniem pasa, ale także zaciskaniem zębów. Nie dzieje się to bez przyczyny, gdyż w tym czasie osoba zmniejszająca ilość tkanki tłuszczowej, zmaga się z wieloma przeciwnościami. Ashwagandha - Withania somnifera Pochodzący z Indii jeden z najbardziej sztandarowych adaptogenów. Jest [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
[...] tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe są łatwym, bezpiecznym i pysznym sposobem na wprowadzenie dodatkowego źródła białka do diety. Jeśli Twoim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, dodatkowe białko z koktajlu proteinowego może pomóc Ci odczuwać większą sytość (mimo stosowania deficytu [...]
[...] i przekąskach. W odróżnieniu od zwykłych naleśników na mące pszennej naleśniki proteinowe składają się głównie z płatków i mąki owsianej, a oprócz tego zawierają koncentrat białka serwatki. Dzięki temu są one dużo lepszym wyborem niż większość podwieczorków / deserów, gdyż dzięki błonnikowi i białku zapewniają sytość i szerokie spektrum działań [...]
[...] i gęstości kości. Chcesz mieć większe mięśnie – jedz całe jajka Jajka są niedrogie, wszechstronne i łatwe w przygotowaniu, a także dostarczają mięśniom dobrej jakości białka i odżywiają organizm. Co więcej, całe jajka mogą pomóc przyspieszyć utratę tkanki tłuszczowej! Wykazano, że spożywanie zdrowego tłuszczu pomaga ludziom poczuć sytość [...]
[...] niezbędne. Białko Każdą dietę, którą przygotowuję moim Pacjentom, oczywiście po dokładnym przeanalizowaniu ich potrzeb, rozpoczynam od ustalenia wielkości spożycia białka. Wszystkie tkanki miękkie naszego organizmu zbudowane są bowiem głównie z białka, dlatego niezwykle ważnym jest właściwie dobrana ilość spożywanych protein/białka. [...]
[...] zagęszczony sok z buraka czerwonego w proszku, zagęszczony sok z owoców czarnej jagody w proszku (0,5%), aromat. 100 g gotowego budyniu dostarczy 100 kcal, w tym: 2,9 g białka 1,7 g tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 17 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów) 0,24 g soli Plusy: bardzo aromatyczny smak, delikatny, lekka nutka [...]
[...] Ponadto ciastka te wzbogacone są o WPC, dlatego też mogą być dobrym dodatkiem do każdego posiłku, jako forma deseru, który wzbogaci nasze menu i uzupełni ewentualne braki białka w diecie. Ciasteczka te są przekładane śmietankowym kremem, który razem z całym ciastkiem niesamowicie się komponuje. Takimi ciasteczkami możemy poczęstować naszych [...]
[...] izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] tułowia). Otyłość ma wpływ na wzrost stężenia we krwi insuliny, kwasu moczowego, wolnych kwasów tłuszczowych, leptyny, aldosteronu, glukozy, markerów stanu zapalnego (np. białka C-reaktywnego). Pobudza też układ renina-angiotensyna. Poprzez rozmaite mechanizmy ma to wpływ na skurcz naczyń tętniczych (spadek produkcji tlenku azotu, wzrost [...]
[...] Uznane za wzorcowe (uznano je za takie w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Spożycie jaj może również [...]